L’efecte Roseto

L’investigador Iker Badiola Etxaburu, professor del departament de biologia cel·lular de la Universitat del País Basc, va escriure un article sobre l’efecte Roseto, el qual descriu com en un poble de Pennsilvània (EEUU) va succeir un fenomen de bona salut inusual en un determinant context i època.

Es va estudiar el fet de que no tenien incidència de malalties cardiovasculars i, curiosament patien una alta prevalença de tabaquisme i hàbits d’alimentació no gaire saludables. En l’àmbit de la prevenció sabem que el tabaquisme o l’alcoholisme augmenten els riscs de patologies cardiovasculars, però a Roseto el Dr. Steward Wolf va determinar un factor de protecció superior, senzill, humà, econòmic i quotidià.

La Resclosa d’Arbúcies ha rebut el permís de la revista Cultura Científica per a traduir-ho al català i publicar-ho. En el fons es tracta d’una altre prova de que el context és molt més determinant per la salut que les substàncies o les sobrevalorades “habilitats per la vida” o “valors”.

Esperem que sigui del vostre gust http://laresclosa.cat/?p=1043

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Professionals i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *